Meteen naar de inhoud

Veelgestelde vragen tatoeage en huid verbetering

FAQ

Most frequent questions and answers

Vragen? Whatsapp (06) 13 21 57 31

Sleeuwits ink, tattoo removal & hair scalp clinic
KvK-nr 77090748 / Jaimy Sleeuwits Tattoo Studio
BTW-nr NL 003145675B97

Voor het plaatsen van een tatoeage adviseren wij om 24 uur voor het zetten van de tatoeage geen alcohol en/of drugs te gebruiken. Ook andere bloed verdunnende middelen dienen vermeden te worden voor het plaatsen van een tatoeage. Het is belangrijk goed te eten voor het zetten van de tatoeage. Draag losse kleding en zorg voor een goede nachtrust. Voor een betere ontspanning en pijnervaring. Breng voor het zetten van de tatoeage de tatoeëerder altijd op de hoogte van eventueel medicijngebruik, allergieën,  huidaandoeningen, ziektes of andere belangrijke zaken.

Het lichaam ‘went’ aan de gevoeligheid van het tatoeëren. De ‘stress’ die het tatoeëren voor het lichaam veroorzaakt zorgt voor een toename van adrenaline en endorfine (hormonen). Deze piek van hormonen zorgt ervoor dat de pijnervaring tijdens het tatoeëren na ongeveer 20 minuten zal verminderen.

Of het zetten van een tatoeage pijn doet is een moeilijke vraag om goed te beantwoorden. De pijnervaring tijdens het tatoeëren is voor iedereen anders en ook de plaats van de tatoeage is bepalend voor de gevoeligheid van het tatoeëren. Over het algemeen geldt hoe dunner de huid en hoe dichter op het bot, hoe gevoeliger het tatoeëren zal zijn. Het gevoel van een tatoeage laten zetten wordt vaak omschreven als een krassend gevoel. Dit kan een vervelend gevoel zijn maar niet zeer pijnlijk.

Het genezingsproces van een tatoeage duurt ongeveer 2 of 3 maanden. Na deze tijd is de tatoeage volledig genezen en kan deze bijgewerkt worden. U ontvangt van ons een gratis goodiebag met aftercare en wij plannen een afspraak met u in voor een gratis nacontrole na genezing.

Wij adviseren om minimaal een maand na het zetten van de tatoeage nog niet te zwemmen.

Wij adviseren de eerste weken de tatoeage tijdens het zonnen (zowel in de natuurlijke zon of onder de zonnebank) af te dekken. Dit doet u minimaal 2 weken. Na deze 2 weken is het aan te raden om de tatoeage altijd in te smeren met een zeer hoge spf (sun protection factor). Dit voorkomt eventuele schade van de zon aan uw tatoeage.

Volg onze uitgeprinte nazorg instructies die u ontvangt na de behandeling (in uw goodiebag). Deze kunt u rustig nalezen.

DE VERZORGING VAN JE TATOEAGE NA HET ZETTEN.

Er is momenteel één product goedgekeurd door de GGD voor tatoeage aftercare en dat is Bepanthen.

Op het moment dat je tatoeage net is gezet, kun je de folie 2 uur laten zitten. Mocht je langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem; je kunt de folie iets langer of korter laten zitten. Was echter wel altijd je handen met Unicura zeep voor je aan je nieuwe tatoeage komt. Als je de folie eraf haalt, moet je de tatoeage met wat lauw water wassen en voorzichtig droogdeppen. Je hoeft hierna de tatoeage niet meer af te dekken met een verbandje of folie.

Je dient zalf één of twee keer per dag op de tattoo aan te brengen. Was altijd je handen met Unicura zeep voor je de zalf aanbrengt. Gebruik de ongeparfumeerde handzeep tijdens het douchen. Voor het slapen moet je ook wat zalf aanbrengen. Mocht je rode pukkeltjes rond de tatoeage krijgen, kan het zo zijn dat je overgevoelig bent voor de zalf. Als dit gebeurt, neem dan contact met ons op.

BELANGRIJK! – WAAR JE REKENING MEE MOET HOUDEN

Een tatoeage is een schaafwond en moet ook zo behandeld worden. Er komen wat korstjes op de tatoeage die twee tot drie weken kunnen blijven zitten. Niet krabbelen dus! Met onze aftercareproducten heb je de minste kans op korstjes en het minst last van jeuk.

– Hou dieren uit de buurt van je nieuwe tatoeage.
– Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden & natuurlijk zwemwater).
– Tijdens het genezingsproces (zes tot acht weken) moet je de tatoeage afdekken als je onder de zonnebank gaat of de zon ingaat.
– In de zomer moet je de tatoeage zeker vier tot zes weken goed insmeren met zonnebrandcrème. Bij voorkeur factor 30 mocht je toch de zon ingaan.

De tatoeage ziet er na twee weken al goed genezen uit, maar hou er rekening mee dat het twee maanden duurt voordat de huid helemaal hersteld is. Mocht het toch gebeuren dat je tatoeage bijgekleurd moet worden (wat door verschillende factoren kan gebeuren), dan kan je altijd kosteloos bij ons terecht na twee maanden voor controle. Als je van tevoren een telefonische afspraak maakt, kunnen wij je inplannen voor de controle check.

LET OP! – ZWELLING OF BEURSHEID?

Grote tatoeages op de voet, enkel, pols en aan de binnenkant van de bovenarm kunnen de dagen na het tatoeëren opzwellen en/of beurs aanvoelen. Je dient bij thuiskomst, indien je last hebt van een zwelling of beursheid, de tatoeage koud te houden en omhoog te houden. De tatoeage koud houden kan je doen door het af te spoelen onder de koude kraan. Je moet er dan geen zalf opsmeren omdat de wond niet afgesloten mag worden. Zodoende kan de zwelling slinken.

WAAROM AFTERCARE ZALF?

De meerwaarde van onze aftercare zalf ten opzichte van een zalf die alleen een laagje legt, zoals vaseline, is de werkzame stof dexpanthenol. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de huid sneller geneest met een zalf die dexpanthenol bevat dat een zalf die ‘alleen vet’ bevat.

Een tatoeage kan alleen goed genezen als je hygiënisch met je lichaam omgaat. Heb je vragen? Kom dan even langs, bel of email ons en wij zullen je helpen in raad en daad. Sleeuwits Tatoeage en Huidverbetering kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het optreden van infecties, problemen in de genezingsperiode of enig ander letsel na het zetten van de tatoeage.

Er wordt door ons zorggedragen dat de omstandigheden in onze behandelruimte infectiegevaar zo klein mogelijk houdt. Het is echter aan jou om zorg te dragen voor een goede nazorg. Wij zorgen voor een tatoeage van goede kwaliteit en aftercare producten; de verzorging ervan ligt bij u.

Raadpleeg bij iedere infectie een arts of neem contact met mij op.

Om dit te bepalen zullen wij eerst de huid moeten beoordelen. In de meeste gevallen is het zeker mogelijk om over een litteken te tatoeëren. Wel is het van belang dat het litteken minimaal 6 maanden oud is!

Niet iedereen mag of kan een tatoeage laten zetten. Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. In het geval de persoon die door SLEEUWITS TΔTOEΔGE & HUID VERBETERING wenst te worden behandeld in de leeftijd jonger dan 16 jaar is, vindt er geen behandeling plaats. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.

Dit heeft te maken met je leeftijd en je gezondheid. Voor het laten zetten van een tatoeage is er een officiële regelgeving met betrekking tot de leeftijd getatoeëerd worden.  Vanaf 16 jaar mag je het zelf besluiten. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer over de regels rondom de leeftijdsgrens. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee. U ontvangt van ons een toestemmingsformulier ter ondertekening.

Nee, als u zwanger bent wordt het door de GGD afgeraden om een tatoeage te laten zetten. Dit in verband met een verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Na de genezingsperiode van 3 maanden kan het zijn dat de tatoeage lichter is geworden of lichtere plekjes vertoont. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals het vroegtijdig afvallen van korstjes. Bij ons kunt u na de genezingsperiode gratis uw tatoeage laten bijkleuren. U ontvangt van ons na het zetten van de tatoeage een goodiebag met aftercare en wij plannen een afspraak met u in voor een gratis nacontrole.

Ja. Ik ben in het bezit van een GGD-vergunning en werk volledig volgens de landelijke richtlijnen van veilig tatoeëren. Piercing- of tattooshops met de vergunning van de GGD worden regelmatig gecontroleerd op apparatuur, werkwijze en hygiëne. 

Sinds 1 juni 2007 geldt het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen in Nederland. Dit houdt in dat iedereen die tatoeëert en piercings zet hygiënisch moet werken en een vergunning moet hebben. Een vergunning wordt alleen verleend als de tatoeëerder, piercer of behandelaar zich houdt aan allerlei hygiëneregels. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van wegwerpnaalden en ik werk met Nitril onderzoekshandschoenen. Alle materialen die aangeraakt worden tijdens het tatoeëren zijn in plastic verpakt. Na het tatoeëren wordt de ruimte huishoudelijk schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Nee, het is niet mogelijk om een tijdelijke tatoeage te zetten. Vaak blijven er ‘resten’ van de tatoeage achter in de huid waardoor de tatoeage dus niet tijdelijk is maar permanent.

Voor hoelang er getatoeëerd mag worden is geen wettelijk maximum bepaalt. Over het algemeen is ongeveer 4 uur het maximale omdat na deze tijd de huid gevoelig kan gaan worden.

Indien u medicijnen gebruikt of een aandoening heeft adviseren wij u om vooraf altijd eerst met uw arts te overleggen of het verstandig is om een tatoeage, piercing, dermal anchor of permanente make-up te nemen.

De prijs voor een tatoeage is moeilijk te geven via internet. De prijs van een tatoeage hangt namelijk af van verschillende factoren zoals de grootte, plaats en het ontwerp. Wij zijn niet de goedkoopste (ook niet de duurste) maar als je voor goedkoop gaat, gaat het ten alle tijden ten koste van iets!

Onze inkt is afkomstig van betrouwbare fabrikanten. Onze leverancier garandeert ons dat de veiligheid van de consument voor alles gaat. We volgen ontwikkelingen op de voet en schakelen dagelijks terug met de de instanties die hierover gaan.

Wij maken gebruik van Eternal Ink en Kuro Sumi Tattoo Ink. Beiden Organic, gemaakt van natuurlijke pigmenten, vrij van dierlijke bijproducten.

Raadpleeg bij iedere infectie een arts of neem contact met mij op.

Meestal ondervinden mensen geen problemen van hun tatoeage, maar soms ontstaat er een allergische reactie op de inkt, vooral op de kleur rood. Jeuk, zwelling (98%) en pijn (12%) zijn verreweg de meest aangegeven klachten.

Dermatoloog Sebastiaan van der Bent van de Tattoopoli AMC: “Met mijn collega’s analyseren we de klachten van onze patiënten en de risicofactoren bij deze allergische reacties. Het viel ons direct op dat in de helft van de gevallen de klachten niet direct na het zetten van de tatoeage ontstaan. Om precies te zijn, bij 51% begint de reactie pas op z’n vroegst een maand ná het zetten, meestal zelfs later. In een kwart van de gevallen ontstaat de allergie zelfs pas na langer dan een jaar, en soms pas na 7 jaar.” Direct zonlicht op de tatoeage zorgt voor verergering van de klachten bij 39% van de patiënten.

Hoe het komt dat de allergie vaak pas na een tijdje ontstaat, is nog onbekend. Ook zijn de arts-onderzoekers er nog niet achter wat de exacte oorzaak van de problemen met de rode tatoeage-inkt is. Van der Bent: “Tot dusver lijkt de allergische reactie voor te komen bij bijna alle verschillende soorten grote merken tatoeage-inkt. Voor een tatoeëerder is het dus ook niet te voorspellen of iemand een reactie krijgt of niet. We willen ons onderzoek uitbreiden zodat we de boosdoener in de rode tatoeage-inkt kunnen vinden. Als dat bekend is kunnen er eventueel nieuwe inkten worden gemaakt zonder dit bestanddeel.”

Omdat de kleur rood na de meeste behandelingen een allergische reactie kunnen veroorzaken zetten wij daarom geen tatoeages met rode inkten. Bij twijfel over inkt allergie: neem dan vooraf bij het zetten van uw tatoeage altijd contact op met een medisch specialist.

Hygiëne is bij het zetten van een tatoeage erg belangrijk. Tatoeëren gebeurt bij ons dan ook in een volledig steriele ruimte. Voor iedere klant die een tatoeage laat zetten bij gebruiken wij een nieuwe, steriel verpakte naald. Na het zetten van een tatoeage worden de naalden meteen weggegooid.

Er wordt door ons zorg gedragen dat de omstandigheden in onze tatoeage studio infectiegevaar zo klein mogelijk houdt. Het is echter aan jou om zorg te dragen voor een goede nazorg. Wij zorgen voor een tatoeage van goede kwaliteit en after care producten; de verzorging ervan ligt bij jezelf.

Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het optreden van infecties, problemen in de genezingsperiode of enig ander letsel na het zetten van de tatoeage.

Hygiëne is bij het zetten van een tatoeage erg belangrijk. Tatoeëren gebeurt bij ons dan ook in een volledig steriele ruimte. Voor iedere klant die een tatoeage laat zetten gebruik ik een nieuwe, steriel verpakte naald. Na het zetten van een tatoeage worden de naalden meteen weggegooid.

Het is in Nederland voor iedere tatoeage studio verplicht om in het bezit te zijn van een vergunning. Tatoeagestudio’s die in het bezit zijn van deze vergunning worden regelmatig gecontroleerd op hygiëne, apparatuur en werkwijze door de GGD.

Deze studio beschikt over een GGD vergunning, voor meer informatie over deze vergunning kijk op www.veiligtatoeeren.nl.

De picosecond laser is een nieuwe, veilige laser voor het verwijderen van tatoeages. Met deze laser kunnen wij zelfs tatoeages die pas gezet zijn en permanente make-up verwijderen.

Bij de oude Yag Q-swiched lasers zijn er ongeveer 10 à 15 laserbehandelingen nodig om een tatoeage te verwijderen. Waardoor er sneller littekenweefsel zal ontstaan. Met de Picosecond laser zijn er minder behandelingen nodig en zit er gemiddeld 8 weken tussen de behandelingen. Daarnaast kunnen de meeste lasers niet alle kleuren verwijderen. Met de Picosecond kunnen wij alle kleuren behandelen.

Het verschil van de lasers  zit in de pulsbreedte of pulsduur. ( de snelheid waarmee je de pulsen of flitsen op de huid laat komen met de laser). Hoe korter deze pulsbreedte is, des te doeltreffender. De laser raakt minder licht kwijt waardoor het meer inktdeeltjes en pigmentvlekken kan verbrijzelen, hierdoor zullen ze makkelijk door het lichaam afgevoerd kunnen worden. Doordat de snelheid van het laseren wordt verkort resulteert dit in een gavere huid met minder behandelingen en aantasting van de omliggende huid. Deze laser is minder pijnlijk omdat er minder hitte tijdens de behandeling wordt omgezet. Bij de picosecond zit ook een cryobuis (verkoelingsbuis) die ervoor zorgt dat de huid tijdens het laseren wordt gekoeld.

Vloeistof tatoeage verwijderen:

In bijna alle gevallen kun je in de eerste behandeling alle kleuren verwijderen. In vergelijking met de laser-methode is het aantal behandelingen aanzienlijk lager. Kleine tatoeages (maximaal 16 vierkante cm) eisen meestal maar drie tot vier behandelingen, afhankelijk van de vorm van de tatoeage.

Ik werk met de picosecond laser. Met deze laser worden de beste resultaten behaald. De inkt van een tatoeage zit in de lederhuid (dermis) ingekapseld. De inkt wordt via de tatoeagenaald aangebracht (eerste afbeelding). Vervolgens geneest de huid, de inkt zit ingekapseld in de “dermis” op ongeveer 1,5 à 2mm diepte (tweede afbeelding). Het laserlicht gaat door de “epidermis” heen, en zal alleen de inkt verwarmen (derde afbeelding).

De zeer smalle laserbundel kan zich met veel precisie op de inkt richten. De pigmenten worden door de hitte gefragmenteerd, en het lichaam voert de losgeraakte inktdeeltjes zelf af via de normale wegen (urine). Deze laser kan alle kleuren inkt behandelen, zwart, rood, donkerblauw en donker oranje zijn gemakkelijk te behandelen. Kleuren als lichtpaars, licht groen en lichtblauw hebben meer behandelingen nodig. Deze laser werkt met een heel korte laserpuls van 2 tot 3 nanoseconden.

Er zijn gemiddeld 2 tot 9 behandelingen nodig om een tattoo geheel te laten verdwijnen. Tussen twee behandelingen zit altijd 4 tot 10 weken. Het lichaam heeft deze tijd nodig om geheel te herstellen. Het is totaal nutteloos om frequenter te behandelen want het lichaam moet de losgeraakte inktdeeltjes afvoeren, en dat heeft tijd nodig. Het is niet zo dat de tatoeage sneller verdwijnt als er sneller behandeld wordt. Sterker nog, de kans op pigmentatie en littekenweefsel wordt hierdoor aanzienlijk groter.

Bij de oude Yag Q-swiched lasers zijn er ongeveer 10 à 15 laserbehandelingen nodig om een tatoeage te verwijderen. Waardoor er sneller littekenweefsel zal ontstaan. Met de Picosecond laser zijn er minder behandelingen nodig en zit er gemiddeld 8 weken tussen de behandelingen. Daarnaast kunnen de meeste lasers niet alle kleuren verwijderen. Met de Picosecond kunnen wij alle kleuren behandelen.

Het verschil van de lasers  zit in de pulsbreedte of pulsduur. ( de snelheid waarmee je de pulsen of flitsen op de huid laat komen met de laser). Hoe korter deze pulsbreedte is, des te doeltreffender. De laser raakt minder licht kwijt waardoor het meer inktdeeltjes en pigmentvlekken kan verbrijzelen, hierdoor zullen ze makkelijk door het lichaam afgevoerd kunnen worden. Doordat de snelheid van het laseren wordt verkort resulteert dit in een gavere huid met minder behandelingen en aantasting van de omliggende huid. Deze laser is minder pijnlijk omdat er minder hitte tijdens de behandeling wordt omgezet. Bij de picosecond zit ook een cryobuis (verkoelingsbuis) die ervoor zorgt dat de huid tijdens het laseren wordt gekoeld.

Het verwijderen van een tattoo met deze laser techniek is in principe een heel veilige behandel methode, echter, er is altijd een kleine kans op bijwerkingen. Zo kan na de behandeling de behandelde plek langdurig rood blijven, tot ongeveer 7 dagen na de behandeling. Ook kan er jeuk ontstaan, dit gebeurt bij mensen met een overgevoeligheid voor de inkt. Door de behandeling komt deze nl weer in het lichaam. Verder is er een heel kleine kans op over- of onderpigmentatie, vooral wanneer de plek aan UV-straling is blootgesteld. Het branderige gevoel na een behandeling is niet fijn, maar wel gewenst, dit geeft de efficiëntie van de behandeling weer.

Het verwijderen van een tattoo met deze laser techniek is in principe een heel veilige behandel methode, echter, er is altijd een kleine kans op bijwerkingen. Zo kan na de behandeling de behandelde plek langdurig rood blijven, tot ongeveer 7 dagen na de behandeling. Ook kan er jeuk ontstaan, dit gebeurt bij mensen met een overgevoeligheid voor de inkt. Door de behandeling komt deze nl weer in het lichaam. Verder is er een heel kleine kans op over- of onderpigmentatie, vooral wanneer de plek aan UV-straling is blootgesteld. Het branderige gevoel na een behandeling is niet fijn, maar wel gewenst, dit geeft de efficiëntie van de behandeling weer.

Bij ons moet u minimaal 18 jaar oud zijn. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan zal u de behandeling moeten uitstellen. Ook als u zongebruind bent, raden we u aan om te wachten in verband met mogelijke pigmentverschuivingen.

Meestal wordt er voor een MHP behandeling gebruik gemaakt van permanente pigmenten. Dit resultaat zal dan in principe altijd blijven. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor semi-permanente pigmenten. Het resultaat zal dan na verloop van tijd weer minder worden.

Er zijn steeds meer mensen die de MHP behandeling combineren met een haartransplantatie, omdat het resultaat dan vaak nog mooier wordt.

Er zijn steeds meer mensen die de MHP behandeling combineren met een haartransplantatie, omdat het resultaat dan vaak nog mooier wordt.

Over het algemeen is een MHP behandeling goedkoper dan een haartransplantatie. Net als bij een haartransplantatie geldt dat hoe groter het gebied is dat behandeld moet worden, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Over het algemeen zijn er 3 mogelijkheden met betrekking tot deze behandeling. De shaven look is de meest gekozen behandelmethode. Daarnaast kan de MHP behandeling ook worden gebruikt om littekens te camoufleren en om dun haar voller te laten lijken.

Mag ik een piercing?
Voordat je een piercing neemt is het handig om te weten of je er überhaupt een mag laten zetten. Je leeftijd en gezondheid zijn hiervoor twee criteria.

Leeftijd
Als je jong bent kun je niet zomaar een piercingshop binnenlopen en een piercing laten zetten. Volgens de officiële regelgeving mogen er geen piercings gezet worden bij kinderen jonger dan 16 jaar. Tussen de 16 en 18 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd, en moeten deze aanwezig zijn bij het zetten van de piercing. Genitale piercings en tepelpiercings zijn op deze leeftijd nog verboden.

 

Helaas is het niet voor iedereen aan te raden een piercing te laten zetten, vooral als je vanwege een ziekte een verlaagde afweer hebt. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, met name antistolling, kan het genezingsproces verhinderen. Als je twijfelt is het aan te raden om van tevoren jouw situatie te overleggen met jouw arts voordat je een shop binnenstapt. Om een idee te geven raadt de GGD een piercing af bij een van de volgende gezondheidssituaties:

Zwangerschap
Diabetes
Hemofilie
Een chronische huidziekte
Een immuunstoornis
Hart- en vaatafwijkingen
Een metaalallergie (als de piercing deze metaalsoort bevat)

Of op plekken:

Die bestraald zijn
Waar je plastische chirurgie hebt gehad
Waar de huid geïrriteerd is

Wanneer is gebleken dat je een piercing mag laten zetten moet je gaan nadenken over wat voor piercing je wilt hebben. Waarschijnlijk heb je al een idee van wat je wilt, maar misschien twijfel je nog. Wil je een piercing in je oor, je navel of ergens anders? Wil je een ringetje of staafje? Als je goed beslagen ten ijs wilt komen is het handig om te weten wat je wilt en wat de mogelijkheden zijn. 

Er bestaan twee technieken om gaatjes te maken. In de oorlellen kunnen gaatjes met een speciaal pistool geschoten worden. Dit is echter niet in alle gevallen de meest hygiënische en veilige methode. Bij piercings die door kraakbeen heen gaan, is het veiliger om deze met de hand te piercen. Hierbij prikt de piercer met de hand een naald door de plek heen waar de piercing moet komen. Hieronder zie je een overzicht van wat er precies gebeurt.

De plek die gepiercet moet worden moet vrij zijn van kleding of haar. Bij oorpiercings is het bijvoorbeeld verstandig om lang haar in een staart te doen.

Werkwijze:

  • De plek waar de piercing moet komen wordt gedesinfecteerd. Je mag het dan niet meer aanraken
  • Met speciale inkt wordt de plek waar de piercing gaat komen afgetekend. Op dat moment kun je kijken of je tevreden bent met de plaatsing en deze eventueel nog laten aanpassen
  • De piercer gebruikt een klem om de plek waar de piercing moet komen vast te houden. Dit is ook de laatste controle om te kijken of de piercing goed komt te zitten
  • Vervolgens wordt er een naald met de hand door de huid / het kraakbeen heen geprikt
  • De klem wordt weggehaald, en de piercer gebruikt de naald om de piercing door het gaatje heen te halen
  • De piercing wordt vastgemaakt en schoongemaakt.

1. Laat je goed informeren over de studio waar je jouw piercing/tattoo wil laten zetten. Kies bij voorkeur een studio met ervaren artiesten en een goede reputatie. 

2. Check of de studio is goedgekeurd door de GGD. Via deze link kan je dat gelijk zien: https://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl/vind-hier-je-studio

3. Lees beoordelingen op Google. Kijk niet alleen naar de gemiddelde beoordeling, maar ook naar het aantal beoordelingen. Hoe meer beoordelingen, hoe betrouwbaarder de beoordeling vaak is. De meest recente beoordelingen zijn vaak waardevoller dan oudere beoordelingen.

4. Check of het verplicht is om gezondheidsverklaring of toestemmingsformulier te tekenen voordat je een piercing/tattoo laat zetten. Het is namelijk veel veiliger voor jou als er van te voren bekend is of je een bepaalde allergie/stoornis/ziekte hebt. Bijvoorbeeld: als je diabetes hebt, is er grotere kans op bloedingen tijdens het piercen/tatoeëren en is het te verwachten dat het genezingsproces langer duurt dan gemiddeld. Soms is het nodig dat er toegepaste materialen worden gebruikt i. v. m. bepaalde allergieën.

5. Is eventuele nazorg inbegrepen in de prijs? En welk middel is dat? Er worden namelijk verschillende nazorg middelen geadviseerd en de meeste zijn goed, maar er is ook een kans dat een middel te agressief is voor jou en je daardoor een allergische reactie krijgt. Tot nu toe gebleken dat het enige middel waar niemand een allergische reactie bij ervaarde, een zeezout oplossing is.

6. Check welke materialen worden gebruikt om mee te piercen. Het genezingsproces zal korter zijn en beter verlopen als er piercings van titanium of bio-plast worden gebruikt. Chirurgisch staal is ook toegestaan als materiaal voor de eerste piercing, zorgt voor een langer genezingsproces dan titanium of bio-plast.

7. Check of de studio de mogelijkheid biedt om te helpen bij eventuele problemen na het piercen. Hoe zijn ze bereikbaar? Hoeveel dagen per week is de studio open en tot hoe laat? Krijg je de (juiste) nazorg instructies? Zijn ze bereikbaar via WhatsApp nadat je een tattoo/piercing heb laten zetten?

8. Draag de juiste kleding. Het is bijvoorbeeld erg onpraktisch als je een strak hemd draagt wanneer je een navelpiercing laat zetten, of dat deel van je lichaam laat tatoeëren.

9. Zorg dat je dag ervoor goed en genoeg hebt geslapen.

10. Eet iets voordat je gepierced/getatoeëerd wordt! Dit is zo belangrijk. Nuttig bijvoorbeeld suikerrijk snoep, zoals Dextro. Je wilt niet flauwvallen. Suiker in je bloed helpt tevens om minder pijn te voelen. Dat is wel zo fijn, toch?

11. Normaal gesproken doen de meeste piercing niet zo veel pijn. Maar als je toch bang bent, neem dan een uurtje voor het piercen een pijnstiller in. Bij kleine tattoo’s raden we pijnstillers af.

12. Drink geen alcohol en gebruik geen drugs de dag of avond voordat je piercing/tattoo laat zetten. Zo voorkom je onnodige bloedingen. De tattoo-artiest kan moeilijk werken met veel bloed.

13. Als je nog steeds bang bent voor de pijn kan je een verdovingscrème gebruiken en deze aanbrengen op de plek waar de piercing/tattoo zal komen.

14. Doe een korte ademhalingsoefening voordat het begint. Adem langzaam in en uit, en hou je aandacht bij je ademhaling. Hoe meer je focust op je ademhaling, hoe minder pijn je zult ervaren.

15. Als je nog steeds bang bent voor de pijn is het sinds kort mogelijk om in sommige studio’s een extra hypnose/ontspanningsbehandeling te boeken bij het zetten van een piercing of tattoo. Vraag de studio of ze deze mogelijkheid bieden.

Gezond zijn geneest piercings

Het spreekt natuurlijk voor zich dat iemand die gezond leeft minder snel last heeft van lichamelijke klachten dan iemand die zich daar helemaal niet om bekommert. Maar als ergens veel discussie over bestaat dan is het wat wel of niet een gezonde leefstijl is. Wij hebben in ieder geval 7 hele praktische tips die gericht op het sneller laten genezen van wondjes, en dus ook je piercing.

1 – Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Genezing vindt vooral plaats als je je in een rustige staat verkeerd.

2 – Zorg dat je goed en gezond eet. Zorg niet allen dat je de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnenkrijgt maar ook voldoende koolhydraten, proteïne en vetten. Een strak dieet om af te vallen zal je genezingsproces geen goed doen.

3 – Geef je lichaam een boost met voedingssupplementen. IJzer, vitamine B, vitamine C en zink zijn belangrijke stoffen als het op genezen aankomt.

4 – Drink voldoende water. Water reinigt je lichaam en versnelt zo de genezing.

5 – Vermijdt stress. Stress staat bekend als een grote boosdoener voor van alles en nog wat. Er wordt zelfs wel beweerd dat stress de genezingstijd met 40% kan verlengen.

6 – Drink zo weinig mogelijk alcohol, cafeïne en  vermijdt al helemaal recreatieve drugs. Deze drie eisen ieder veel energie van het lichaam om het weer kwijt te raken. Energie die dus niet besteed wordt aan de genezing.

7 –  Tijdens het roken krijg je grote hoeveelheden koolstofdioxide binnen die tot vaatvernauwing leiden. Je bloedvaten worden dunner en vermindert daarmee de bloedsdoorloop door je lichaam. Het is juist je bloed die alle stoffen naar de wond verplaatst die nodig zijn om het te genezen. Des minder bloed er bij de wond kan komen, des te minder snel het geneest.