Veelgestelde vragen tatoeage en huid verbetering

Hoe kan ik mezelf voorbereiden op een tatoeage?

Voor het plaatsen van een tatoeage adviseren wij om 24 uur voor het zetten van de tatoeage geen alcohol en/of drugs te gebruiken. Ook andere bloed verdunnende middelen dienen vermeden te worden voor het plaatsen van een tatoeage. Het is belangrijk goed te eten voor het zetten van de tatoeage.

Draag losse kleding en zorg voor een goede nachtrust. Voor een betere ontspanning en pijnervaring. Breng voor het zetten van de tatoeage de tatoeëerder altijd op de hoogte van eventueel medicijngebruik / allergieën / huidaandoeningen / ziektes of andere belangrijke zaken.

Hoe komt het dat tijdens het tatoeëren het lichaam aan dit gevoel begint te wennen en aan de pijn?

Het lichaam ‘went’ aan de gevoeligheid van het tatoeëren. De ‘stress’ die het tatoeëren voor het lichaam veroorzaakt zorgt voor een toename van adrenaline en endorfine (hormonen). Deze piek van hormonen zorgt ervoor dat de pijnervaring tijdens het tatoeëren na ongeveer 20 minuten zal verminderen.

Doet het zetten van een tatoeage pijn?

Of het zetten van een tatoeage pijn doet is een moeilijke vraag om goed te beantwoorden. De pijnervaring tijdens het tatoeëren is voor iedereen anders en ook de plaats van de tatoeage is bepalend voor de gevoeligheid van het tatoeëren. Over het algemeen geldt hoe dunner de huid en hoe dichter op het bot, hoe gevoeliger het tatoeëren zal zijn. Het gevoel van een tatoeage laten zetten wordt vaak omschreven als een krassend gevoel. Dit kan een vervelend gevoel zijn maar niet zeer pijnlijk.

Hoe lang duurt de genezing van een tatoeage?

Het genezingsproces van een tatoeage duurt ongeveer 2 of 3 maanden. Na deze tijd is de tatoeage volledig genezen en kan deze bijgewerkt worden. U ontvangt van ons een gratis goodiebag met aftercare en wij plannen een afspraak met u in voor een gratis nacontrole na genezing.

Mag ik zwemmen na het zetten van een tatoeage?

Wij adviseren om minimaal een maand na het zetten van de tatoeage nog niet te zwemmen.

Mag ik zonnen na het zetten van een tatoeage ?

Wij adviseren de eerste weken de tatoeage tijdens het zonnen (zowel in de natuurlijke zon of onder de zonnebank) af te dekken. Dit doet u minimaal 2 weken. Na deze 2 weken is het aan te raden om de tatoeage altijd in te smeren met een zeer hoge spf (sun protection factor). Dit voorkomt eventuele schade van de zon aan uw tatoeage.

Hoe moet ik mijn tatoeage verzorgen?

Volg onze uitgeprinte nazorg instructies die u ontvangt na de behandeling (in uw goodiebag). Deze kunt u rustig nalezen.

De verzorging van je tatoeage na het zetten.

Je verlaat Sleeuwits Tatoeage en Huidverbetering met de aftercare controle die je nodig hebt. Er is momenteel één product goedgekeurd door de GGD voor tatoeage aftercare en dat is Bepanthen.

Bezoek je een andere shop dan Sleeuwits Tatoeage en Huidverbetering? Informeer dan eerst of ze aftercareproducten verkopen. Doen ze dit niet, zorg er dan voor dat je dit in huis hebt. Als je bij ons geholpen bent ontvang je altijd een goodiebag en kun je deze aftercareproducten kopen.

Op het moment dat je tatoeage net is gezet, kun je de folie 2 uur laten zitten. Mocht je langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem; je kunt de folie iets langer of korter laten zitten. Was echter wel altijd je handen met Unicura zeep voor je aan je nieuwe tatoeage komt. Als je de folie eraf haalt, moet je de tatoeage met wat lauw water wassen en voorzichtig droogdeppen. Je hoeft hierna de tatoeage niet meer af te dekken met een verbandje of folie.

Je dient zalf één of twee keer per dag op de tattoo aan te brengen. Was altijd je handen met Unicura zeep voor je de zalf aanbrengt. Gebruik de ongeparfumeerde handzeep tijdens het douchen. Voor het slapen moet je ook wat zalf aanbrengen. Mocht je rode pukkeltjes rond de tatoeage krijgen, kan het zo zijn dat je overgevoelig bent voor de zalf. Als dit gebeurt, neem dan contact met ons op.

Belangrijk! – Waar je rekening mee moet houden

Een tatoeage is een schaafwond en moet ook zo behandeld worden. Er komen wat korstjes op de tatoeage die twee tot drie weken kunnen blijven zitten. Niet krabbelen dus! Met onze aftercareproducten heb je de minste kans op korstjes en het minst last van jeuk.

– Hou dieren uit de buurt van je nieuwe tatoeage.
– Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden & natuurlijk zwemwater).
– Tijdens het genezingsproces (zes tot acht weken) moet je de tatoeage afdekken als je onder de zonnebank gaat of de zon ingaat.
– In de zomer moet je de tatoeage zeker vier tot zes weken goed insmeren met zonnebrandcrème. Bij voorkeur factor 30 mocht je toch de zon ingaan.

De tatoeage ziet er na twee weken al goed genezen uit, maar hou er rekening mee dat het twee maanden duurt voordat de huid helemaal hersteld is. Mocht het toch gebeuren dat je tatoeage bijgekleurd moet worden (wat door verschillende factoren kan gebeuren), dan kan je altijd kostenloos bij ons terecht na twee maanden voor controle. Als je van tevoren een telefonische afspraak maakt, kunnen wij je inplannen voor de controlecheck.

Let op! – Zwelling of beursheid?

Grote tatoeages op de voet, enkel, pols en aan de binnenkant van de bovenarm kunnen de dagen na het tatoeëren opzwellen en/of beurs aanvoelen. Je dient bij thuiskomst, indien je last hebt van een zwelling of beursheid, de tatoeage koud te houden en omhoog te houden. De tatoeage koud houden kan je doen door het af te spoelen onder de koude kraan. Je moet er dan geen zalf opsmeren omdat de wond niet afgesloten mag worden. Zodoende kan de zwelling slinken.

Waarom onze aftercare zalf?

De meerwaarde van onze aftercare zalf ten opzichte van een zalf die alleen een laagje legt, zoals vaseline, is de werkzame stof dexpanthenol. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de huid sneller geneest met een zalf die dexpanthenol bevat dat een zalf die ‘alleen vet’ bevat.

Tot slot

Een tatoeage kan alleen goed genezen als je hygiënisch met je lichaam omgaat. Heb je vragen? Kom dan even langs, bel of email ons en wij zullen je helpen in raad en daad. Sleeuwits Tatoeage en Huidverbetering kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het optreden van infecties, problemen in de genezingsperiode of enig ander letsel na het zetten van de tatoeage.

Er wordt door ons zorggedragen dat de omstandigheden in onze behandelruimte infectiegevaar zo klein mogelijk houdt. Het is echter aan jou om zorg te dragen voor een goede nazorg. Wij zorgen voor een tatoeage van goede kwaliteit en aftercare producten; de verzorging ervan ligt bij u.

Raadpleeg bij iedere infectie uw huisarts of neem contact op met Sleeuwits Tatoeage en Huidverbetering. Wij zijn te bereiken op 0613215731.

Kan
er over een litteken getatoeëerd worden?

Om dit te bepalen zullen wij eerst de huid moeten beoordelen. In de meeste gevallen is het zeker mogelijk om over een litteken te tatoeëren. Wel is het van belang dat het litteken minimaal 6 maanden oud is!

Hoe oud moet ik zijn voor het zetten van een tatoeage?

Niet iedereen mag of kan een tatoeage laten zetten. 

  • -Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel.
  • -Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
  • -Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden.
  • -Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.

Dit heeft te maken met je leeftijd en je gezondheid. Voor het laten zetten van een tatoeage is er een officiële regelgeving met betrekking tot de leeftijd. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet getatoeëerd worden. Tussen de 12 en 16 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd en moeten deze aanwezig zijn tijdens het zetten van de tattoo. Tatoeages op het hoofd, de hals, polsen of handen zijn op deze leeftijd nog verboden. Vanaf 16 jaar mag je het zelf besluiten. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer over de regels rondom de leeftijdsgrens.

Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee. U ontvangt van ons een toestemmingsformulier ter ondertekening.

Ik ben zwanger, mag ik een tatoeage laten zetten?

Nee, als u zwanger bent wordt het door de GGD afgeraden om een tatoeage te laten zetten. Dit in verband met een verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Moet ik nog terugkomen na het zetten van een tatoeage ?

Na de genezingsperiode van 3 maanden kan het zijn dat de tatoeage lichter is geworden of lichtere plekjes vertoont. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals het vroegtijdig afvallen van korstjes. Bij ons kunt u na de genezingsperiode gratis uw tatoeage laten bijkleuren. U ontvangt van ons na het zetten van de tatoeage een goodiebag met aftercare en wij plannen een afspraak met u in voor een gratis nacontrole.

Werken
jullie hygiënisch?

Ja. Ik ben in het bezit van een GGD-vergunning en werk volledig volgens de landelijke richtlijnen van veilig tatoeëren. Piercing- of tattooshops met de vergunning van de GGD worden regelmatig gecontroleerd op apparatuur, werkwijze en hygiëne. 

Sinds 1 juni 2007 geldt het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen in Nederland. Dit houdt in dat iedereen die tatoeëert en piercings zet hygiënisch moet werken en een vergunning moet hebben. Een vergunning wordt alleen verleend als de tatoeëerder, piercer of behandelaar zich houdt aan allerlei hygiëneregels. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van wegwerpnaalden en ik werk met Nitril onderzoekshandschoenen. Alle materialen die aangeraakt worden tijdens het tatoeëren zijn in plastic verpakt. Na het tatoeëren wordt de ruimte huishoudelijk schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Is het mogelijk een tijdelijke tatoeage te zetten?

Nee, het is niet mogelijk om een tijdelijke tatoeage te zetten. Vaak blijven er ‘resten’ van de tatoeage achter in de huid waardoor de tatoeage dus niet tijdelijk is maar permanent.

Hoe lang wordt er aan tijd maximaal getatoeëerd?

Voor hoelang er getatoeëerd mag worden is geen wettelijk maximum bepaalt. Over het algemeen is ongeveer 4 uur het maximale omdat na deze tijd de huid gevoelig kan gaan worden.

Ik
gebruik medicijnen of ik heb een aandoening?

Indien u medicijnen gebruikt of een aandoening heeft adviseren wij u om vooraf altijd eerst met uw arts te overleggen of het verstandig is om een tatoeage, piercing, dermal anchor of permanente make-up te nemen.

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een tatoeage?

De prijs voor een tatoeage is moeilijk te geven via internet. De prijs van een tatoeage hangt namelijk af van verschillende factoren zoals de grootte, plaats en het ontwerp. Wij zijn niet de goedkoopste (ook niet de duurste) maar als je voor goedkoop gaat, gaat het ten alle tijden ten koste van iets!

Welke
type inkt gebruiken jullie?

Onze inkt is afkomstig van betrouwbare fabrikanten. Onze leverancier garandeert ons dat de veiligheid van de consument voor alles gaat. We volgen ontwikkelingen op de voet en schakelen dagelijks terug met de de instanties die hierover gaan.

Wij maken gebruik van Eternal Ink en Kuro Sumi Tattoo Ink. Beiden Organic, gemaakt van natuurlijke pigmenten, vrij van dierlijke bijproducten.

Hoe
kan ik een allergische reactie, infectie of acute zwelling zoveel mogelijk
voorkomen?

Raadpleeg bij iedere infectie een arts of neem contact met mij op.

Meestal ondervinden mensen geen problemen van hun tatoeage, maar soms ontstaat er een allergische reactie op de inkt, vooral op de kleur rood. Jeuk, zwelling (98%) en pijn (12%) zijn verreweg de meest aangegeven klachten.

Dermatoloog Sebastiaan van der Bent van de Tattoopoli AMC: “Met mijn collega’s analyseren we de klachten van onze patiënten en de risicofactoren bij deze allergische reacties. Het viel ons direct op dat in de helft van de gevallen de klachten niet direct na het zetten van de tatoeage ontstaan. Om precies te zijn, bij 51% begint de reactie pas op z’n vroegst een maand ná het zetten, meestal zelfs later. In een kwart van de gevallen ontstaat de allergie zelfs pas na langer dan een jaar, en soms pas na 7 jaar.” Direct zonlicht op de tatoeage zorgt voor verergering van de klachten bij 39% van de patiënten.

Hoe het komt dat de allergie vaak pas na een tijdje ontstaat, is nog onbekend. Ook zijn de arts-onderzoekers er nog niet achter wat de exacte oorzaak van de problemen met de rode tatoeage-inkt is. Van der Bent: “Tot dusver lijkt de allergische reactie voor te komen bij bijna alle verschillende soorten grote merken tatoeage-inkt. Voor een tatoeëerder is het dus ook niet te voorspellen of iemand een reactie krijgt of niet. We willen ons onderzoek uitbreiden zodat we de boosdoener in de rode tatoeage-inkt kunnen vinden. Als dat bekend is kunnen er eventueel nieuwe inkten worden gemaakt zonder dit bestanddeel.”

Omdat de kleur rood na de meeste behandelingen een allergische reactie kunnen veroorzaken zetten wij daarom geen tatoeages met rode inkten. Bij twijfel over inkt allergie: neem dan vooraf bij het zetten van uw tatoeage altijd contact op met een medisch specialist.

Hygiëne is bij het zetten van een tatoeage erg belangrijk. Tatoeëren gebeurt bij ons dan ook in een volledig steriele ruimte. Voor iedere klant die een tatoeage laat zetten bij gebruiken wij een nieuwe, steriel verpakte naald. Na het zetten van een tatoeage worden de naalden meteen weggegooid.

Er wordt door ons zorg gedragen dat de omstandigheden in onze tatoeage studio infectiegevaar zo klein mogelijk houdt. Het is echter aan jou om zorg te dragen voor een goede nazorg. Wij zorgen voor een tatoeage van goede kwaliteit en after care producten; de verzorging ervan ligt bij jezelf.

Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het optreden van infecties, problemen in de genezingsperiode of enig ander letsel na het zetten van de tatoeage.

GGD
vergunning

Hygiëne is bij het zetten van een tatoeage erg belangrijk. Tatoeëren gebeurt bij ons dan ook in een volledig steriele ruimte. Voor iedere klant die een tatoeage laat zetten gebruik ik een nieuwe, steriel verpakte naald. Na het zetten van een tatoeage worden de naalden meteen weggegooid.

Het is in Nederland voor iedere tatoeage studio verplicht om in het bezit te zijn van een vergunning. Tatoeagestudio’s die in het bezit zijn van deze vergunning worden regelmatig gecontroleerd op hygiëne, apparatuur en werkwijze door de GGD.

Deze studio beschikt over een GGD vergunning, voor meer informatie over deze vergunning kijk op www.veiligtatoeeren.nl.

Tatoeage verwijderen met laser- en vloeistofbehandeling

De picosecond laser is een nieuwe, veilige laser voor het verwijderen van tatoeages. Met deze laser kunnen wij zelfs tatoeages die pas gezet zijn en permanente make-up verwijderen.

Bij de oude Yag Q-swiched lasers zijn er ongeveer 10 à 15 laserbehandelingen nodig om een tatoeage te verwijderen. Waardoor er sneller littekenweefsel zal ontstaan. Met de Picosecond laser zijn er minder behandelingen nodig en zit er gemiddeld 8 weken tussen de behandelingen. Daarnaast kunnen de meeste lasers niet alle kleuren verwijderen. Met de Picosecond kunnen wij alle kleuren behandelen.

Het verschil van de lasers  zit in de pulsbreedte of pulsduur. ( de snelheid waarmee je de pulsen of flitsen op de huid laat komen met de laser). Hoe korter deze pulsbreedte is, des te doeltreffender. De laser raakt minder licht kwijt waardoor het meer inktdeeltjes en pigmentvlekken kan verbrijzelen, hierdoor zullen ze makkelijk door het lichaam afgevoerd kunnen worden. Doordat de snelheid van het laseren wordt verkort resulteert dit in een gavere huid met minder behandelingen en aantasting van de omliggende huid. Deze laser is minder pijnlijk omdat er minder hitte tijdens de behandeling wordt omgezet. Bij de picosecond zit ook een cryobuis (verkoelingsbuis) die ervoor zorgt dat de huid tijdens het laseren wordt gekoeld.

Vloeistof tatoeage verwijderen:

In bijna alle gevallen kun je in de eerste behandeling alle kleuren verwijderen. In vergelijking met de laser-methode is het aantal behandelingen aanzienlijk lager. Kleine tatoeages (maximaal 16 vierkante cm) eisen meestal maar drie tot vier behandelingen, afhankelijk van de vorm van de tatoeage.

Tatoeage verwijderen met laserbehandeling

Ik werk met de picosecond laser. Met deze laser worden de beste resultaten behaald. De inkt van een tatoeage zit in de lederhuid (dermis) ingekapseld. De inkt wordt via de tatoeagenaald aangebracht (eerste afbeelding). Vervolgens geneest de huid, de inkt zit ingekapseld in de “dermis” op ongeveer 1,5 à 2mm diepte (tweede afbeelding). Het laserlicht gaat door de “epidermis” heen, en zal alleen de inkt verwarmen (derde afbeelding).

De zeer smalle laserbundel kan zich met veel precisie op de inkt richten. De pigmenten worden door de hitte gefragmenteerd, en het lichaam voert de losgeraakte inktdeeltjes zelf af via de normale wegen (urine). Deze laser kan alle kleuren inkt behandelen, zwart, rood, donkerblauw en donker oranje zijn gemakkelijk te behandelen. Kleuren als lichtpaars, licht groen en lichtblauw hebben meer behandelingen nodig. Deze laser werkt met een heel korte laserpuls van 2 tot 3 nanoseconden.

Tatoeage verwijderen met laser en verwijderingsvloeistof -SLEEUWITS TΔTOEΔGE & HUID VERBETERING

Tatoeage verwijderen met laser en verwijderingsvloeistof -SLEEUWITS TΔTOEΔGE & HUID VERBETERING

Oude Yag Q-swiched laser vs. Pico second laser

Er zijn gemiddeld 2 tot 9 behandelingen nodig om een tattoo geheel te laten verdwijnen. Tussen twee behandelingen zit altijd 4 tot 10 weken. Het lichaam heeft deze tijd nodig om geheel te herstellen. Het is totaal nutteloos om frequenter te behandelen want het lichaam moet de losgeraakte inktdeeltjes afvoeren, en dat heeft tijd nodig. Het is niet zo dat de tatoeage sneller verdwijnt als er sneller behandeld wordt. Sterker nog, de kans op pigmentatie en littekenweefsel wordt hierdoor aanzienlijk groter.

Bij de oude Yag Q-swiched lasers zijn er ongeveer 10 à 15 laserbehandelingen nodig om een tatoeage te verwijderen. Waardoor er sneller littekenweefsel zal ontstaan. Met de Picosecond laser zijn er minder behandelingen nodig en zit er gemiddeld 8 weken tussen de behandelingen. Daarnaast kunnen de meeste lasers niet alle kleuren verwijderen. Met de Picosecond kunnen wij alle kleuren behandelen.

Het verschil van de lasers  zit in de pulsbreedte of pulsduur. ( de snelheid waarmee je de pulsen of flitsen op de huid laat komen met de laser). Hoe korter deze pulsbreedte is, des te doeltreffender. De laser raakt minder licht kwijt waardoor het meer inktdeeltjes en pigmentvlekken kan verbrijzelen, hierdoor zullen ze makkelijk door het lichaam afgevoerd kunnen worden. Doordat de snelheid van het laseren wordt verkort resulteert dit in een gavere huid met minder behandelingen en aantasting van de omliggende huid. Deze laser is minder pijnlijk omdat er minder hitte tijdens de behandeling wordt omgezet. Bij de picosecond zit ook een cryobuis (verkoelingsbuis) die ervoor zorgt dat de huid tijdens het laseren wordt gekoeld.

Bijwerkingen TATOEAGE LASERBEHANDELING

Het verwijderen van een tattoo met deze laser techniek is in principe een heel veilige behandel methode, echter, er is altijd een kleine kans op bijwerkingen. Zo kan na de behandeling de behandelde plek langdurig rood blijven, tot ongeveer 7 dagen na de behandeling. Ook kan er jeuk ontstaan, dit gebeurt bij mensen met een overgevoeligheid voor de inkt. Door de behandeling komt deze nl weer in het lichaam. Verder is er een heel kleine kans op over- of onderpigmentatie, vooral wanneer de plek aan UV-straling is blootgesteld. Het branderige gevoel na een behandeling is niet fijn, maar wel gewenst, dit geeft de efficiëntie van de behandeling weer.

Na de behandeling TATOEAGE LASERBEHANDELING

Direct na de behandeling zal er op de tatoeage een witte waas te zien zijn, dit is “lasersnow”, een normale reactie van de huid. Deze trekt na een aantal minuten weg. Er zal er een lichte zwelling optreden. De te behandelen plaats zal na de behandeling gekoeld worden door middel van coolpacks. Dit haalt de zwelling en het branderige gevoel weg. Na de behandeling zal er een brandzalf aangebracht worden, deze krijgt u ook mee naar huis. Na de behandeling is twee weken géén zonnebank en zonnebaden mogelijk! Ook is het gewenst dat de huid niet te bruin is. Smeren met een “sunblock” is aan te raden, deze is bij ons verkrijgbaar. Wanneer de tattoo verdwenen is zal het resultaat blijvend zijn.

Wanneer mag ik niet worden behandeld met de laser verwijdering?

Bij ons moet u minimaal 18 jaar oud zijn. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan zal u de behandeling moeten uitstellen. Ook als u zongebruind bent, raden we u aan om te wachten in verband met mogelijke pigmentverschuivingen.