Veelgestelde vragen tatoeage en huid verbetering

Hoe kan ik mezelf voorbereiden op een tatoeage?

Voor het plaatsen van een tatoeage adviseren wij om 24 uur voor het zetten van de tatoeage geen alcohol en/of drugs te gebruiken. Ook andere bloed verdunnende middelen dienen vermeden te worden voor het plaatsen van een tatoeage. Het is belangrijk goed te eten voor het zetten van de tatoeage.

Draag losse kleding en zorg voor een goede nachtrust. Voor een betere ontspanning en pijnervaring. Breng voor het zetten van de tatoeage de tatoeëerder altijd op de hoogte van eventueel medicijngebruik / allergieën / huidaandoeningen / ziektes of andere belangrijke zaken.

Hoe komt het dat tijdens het tatoeëren het lichaam aan dit gevoel begint te wennen en aan de pijn?

Het lichaam ‘went’ aan de gevoeligheid van het tatoeëren. De ‘stress’ die het tatoeëren voor het lichaam veroorzaakt zorgt voor een toename van adrenaline en endorfine (hormonen). Deze piek van hormonen zorgt ervoor dat de pijnervaring tijdens het tatoeëren na ongeveer 20 minuten zal verminderen.

Doet het zetten van een tatoeage pijn?

Of het zetten van een tatoeage pijn doet is een moeilijke vraag om goed te beantwoorden. De pijnervaring tijdens het tatoeëren is voor iedereen anders en ook de plaats van de tatoeage is bepalend voor de gevoeligheid van het tatoeëren. Over het algemeen geldt hoe dunner de huid en hoe dichter op het bot, hoe gevoeliger het tatoeëren zal zijn. Het gevoel van een tatoeage laten zetten wordt vaak omschreven als een krassend gevoel. Dit kan een vervelend gevoel zijn maar niet zeer pijnlijk.

Hoe lang duurt de genezing van een tatoeage?

Het genezingsproces van een tatoeage duurt ongeveer 2 of 3 maanden. Na deze tijd is de tatoeage volledig genezen en kan deze bijgewerkt worden. U ontvangt van ons een gratis goodiebag met aftercare en wij plannen een afspraak met u in voor een gratis nacontrole na genezing.

Mag ik zwemmen na het zetten van een tatoeage?

Wij adviseren om minimaal een maand na het zetten van de tatoeage nog niet te zwemmen.

Mag ik zonnen na het zetten van een tatoeage ?

Wij adviseren de eerste weken de tatoeage tijdens het zonnen (zowel in de natuurlijke zon of onder de zonnebank) af te dekken. Dit doet u minimaal 2 weken. Na deze 2 weken is het aan te raden om de tatoeage altijd in te smeren met een zeer hoge spf (sun protection factor). Dit voorkomt eventuele schade van de zon aan uw tatoeage.

Hoe moet ik mijn tatoeage verzorgen?

Volg onze uitgeprinte nazorg instructies die u ontvangt na de behandeling via een goodiebag. Deze kunt u rustig nalezen.

✓ De tatoeage is net gezet, het verband kunt u minimaal 30 minuten laten zitten. Mocht u langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem, u kunt het verband langer laten zitten.
✓ Was altijd uw handen met een desinfecterende zeep bij aanraken van de tatoeage.
✓ Als u het verband eraf haalt, moet u de tatoeage met wat lauw water wassen en voorzichtig droog deppen. U hoeft de tatoeage niet meer af te dekken met een verband.
✓ Smeren is een essentieel onderdeel van een goede genezing van uw tatoeage. Wat u ook gebruikt, zorg dat uw crème vrij is van parfum en geschikt is voor de verzorging van tatoeages. Het insmeren van uw tatoeage kan korstjes en schilfertjes helpen voorkomen en houdt uw huid soepel. Sommige crèmes bevatten ook ingrediënten die roodheid en jeuk helpen verminderen. 
✓ U dient de vaseline één of twee keer per dag op de tatoeage te smeren. Was altijd uw handen voor u de vaseline aanbrengt.
✓ Voor de eerste 3 dagen is het advies de wond met vaseline smeren in te smeren zodat deze vet blijft. In plaats van vaseline kunt u ook Bepanthen gebruiken. Als er ondanks het smeren een korstje of vlies op de tatoeage ontstaat: krab dit er niet af maar laat dit rustig zitten tot deze eraf valt.
✓ Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon ® of Betadine ® op de wond.
✓ Grote tatoeages op de voet, enkel, pols en aan de binnenkant van de bovenarm kunnen de dagen na het tatoeëren opzwellen en/of beurs aanvoelen. U dient bij thuiskomst, indien u last heeft van een zwelling of beursheid, de tatoeage koud te houden en omhoog te houden. De tatoeage koud houden kan u doen door het af te spoelen onder de koude kraan. U moet er dan geen zalf opsmeren omdat de wond niet afgesloten mag worden. Zodoende kan de zwelling slinken.
✓ Gebruik niet-geparfumeerde zeep of medische zeep tijdens het douchen. Voor het slapen gaan moet u ook wat zalf aanbrengen.
✓ Mocht u rode pukkeltjes rond de tatoeage krijgen, dan bent u misschien overgevoelig voor vaseline. Neem dan contact met ons op.
✓ Vergeet niet, een tatoeage is een schaafwond en moet ook zo behandeld worden. Er komen wat korstjes op de tatoeage die 2 tot 3 weken kunnen blijven zitten. Krabbel er niet aan!
✓ De eerste avond zou de tatoeage eventueel kunnen afgeven, dit is volstrekt normaal. Houdt daar rekening mee en draag een schoon T-shirt.
✓ U dient extra oplettend te zijn als u werkt met voedselwaren dit i.v.m. bacteriën. Let u er dan vooral op dat u met schone handen aan de tatoeage zit en schone kleren draagt. Ook met dieren dient u hier rekening mee te houden.
✓ Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater).
✓ De eerste twee weken moet u de tatoeage afdekken als u onder de zonnebank gaat. In de zomer moet u de tatoeage zeker 2  tot 3 weken goed insmeren met een zonnebrand crème mocht u toch de zon in gaan.
✓ Let op dat u geen wollen kleding direct op uw tatoeage draagt na het zetten; er kunnen hierdoor haartjes in de tatoeage gaan kleven.
✓ De tatoeage ziet er na 3 weken al goed  genezen uit, maar houdt er rekening mee, dat het 2 maanden duurt voordat de huid helemaal hersteld is. Mocht het toch gebeuren dat uw tatoeage bijgekleurd moet worden (wat door verschillende factoren kan gebeuren), dan kunt u altijd kosteloos terecht na 2 maanden voor controle, indien u zich aan de voorschriften heeft gehouden. 
✓ Eventuele wijzigingen of aanvullingen door de GGD, worden u mondeling medegedeeld.
✓ Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of pijn altijd contact op met de huisarts.


Nazorg tatoeage Vaseline vs. Bepanthen

Voor de verzorging van uw tatoeage gebruikt u Bepanthen zalf (niet de créme) of Vaseline en niet-geparfumeerde zeep tijdens het douchen. Wij verkopen deze nazorg producten in de studio.

Vaseline en Bepanthen hebben een aantal verschillende eigenschappen. Bepanthen (ook wel Bepanthol genoemd) bevat wolvet / lanoline wat een allergische reactie kan veroorzaken. Bepanthen is een stevige zalf die de huid kan afsluiten (dus kies voor de crème). Vaseline is een zalf op petroleum basis en legt een laagje over de huid. Het voordeel is dat uw huid zo minder snel uitdroogt en soepeler aan lijkt te voelen. Vaseline bevat geen ingrediënten die kunnen helpen bij de genezing, dus de barrièrewerking is een voordeel van deze zalf.

Huidtypes kunnen onderling ontzettend verschillen. Als u een veeleisende huid hebt die snel geïrriteerd is, kies dan voor een lichtere crème of lotion die uw huid niet teveel afsluit. En voor alle crème’s en balsem geldt: less is more! Smeer niet te dik, maar breng een bescheiden laagje aan dat goed in kan trekken. Indien nodig kan u beter een keer een dun laagje extra smeren dan in een keer veel te veel. Over het algemeen is de meest gebruikte methode “wassen-drogen-deppen-insmeren en herhalen”.

Gebruik niet-geparfumeerde zeep of medische zeep tijdens het douchen. Voor het slapen gaan moet u ook wat zalf aanbrengen.

Kan er over een litteken getatoeëerd worden?

Om dit te bepalen zullen wij eerst de huid moeten beoordelen. In de meeste gevallen is het zeker mogelijk om over een litteken te tatoeëren. Wel is het van belang dat het litteken minimaal 6 maanden oud is!

Hoe oud moet ik zijn voor het zetten van een tatoeage?

Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee. U ontvangt van ons een toestemmingsformulier ter ondertekening.

Ik ben zwanger, mag ik een tatoeage laten zetten?

Nee, als u zwanger bent wordt het door de GGD afgeraden om een tatoeage te laten zetten. Dit in verband met een verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Moet ik nog terugkomen na het zetten van een tatoeage ?

Na de genezingsperiode van 3 maanden kan het zijn dat de tatoeage lichter is geworden of lichtere plekjes vertoont. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals het vroegtijdig afvallen van korstjes. Bij ons kunt u na de genezingsperiode gratis uw tatoeage laten bijkleuren. U ontvangt van ons na het zetten van de tatoeage een goodiebag met aftercare en wij plannen een afspraak met u in voor een gratis nacontrole.

Werken jullie hygiënisch?

Ja. Ik ben in het bezit van een GGD-vergunning en werk volledig volgens de landelijke richtlijnen van veilig tatoeëren. Piercing- of tattooshops met de vergunning van de GGD worden regelmatig gecontroleerd op apparatuur, werkwijze en hygiëne. 

Sinds 1 juni 2007 geldt het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen in Nederland. Dit houdt in dat iedereen die tatoeëert en piercings zet hygiënisch moet werken en een vergunning moet hebben. Een vergunning wordt alleen verleend als de tatoeëerder, piercer of behandelaar zich houdt aan allerlei hygiëneregels. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van wegwerpnaalden en ik werk met Nitril onderzoekshandschoenen. Alle materialen die aangeraakt worden tijdens het tatoeëren zijn in plastic verpakt. Na het tatoeëren wordt de ruimte huishoudelijk schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Is het mogelijk een tijdelijke tatoeage te zetten?

Nee, het is niet mogelijk om een tijdelijke tatoeage te zetten. Vaak blijven er ‘resten’ van de tatoeage achter in de huid waardoor de tatoeage dus niet tijdelijk is maar permanent.

Hoe lang wordt er aan tijd maximaal getatoeëerd?

Voor hoelang er getatoeëerd mag worden is geen wettelijk maximum bepaalt. Over het algemeen is ongeveer 4 uur het maximale omdat na deze tijd de huid gevoelig kan gaan worden.

Ik gebruik medicijnen of ik heb een aandoening?

Indien u medicijnen gebruikt of een aandoening heeft adviseren wij u om vooraf altijd eerst met uw arts te overleggen of het verstandig is om een tatoeage, piercing, dermal anchor of permanente make-up te nemen.

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een tatoeage?

De prijs voor een tatoeage is moeilijk te geven via internet. De prijs van een tatoeage hangt namelijk af van verschillende factoren zoals de grootte, plaats en het ontwerp. Wij zijn niet de goedkoopste (ook niet de duurste) maar als je voor goedkoop gaat, gaat het ten alle tijden ten koste van iets!

Welke type inkt gebruiken jullie?

Onze inkt is afkomstig van betrouwbare fabrikanten. Onze leverancier garandeert ons dat de veiligheid van de consument voor alles gaat. We volgen ontwikkelingen op de voet en schakelen dagelijks terug met de de instanties die hierover gaan.

Wij maken gebruik van Eternal Ink en Kuro Sumi Tattoo Ink. Beiden Organic, gemaakt van natuurlijke pigmenten, vrij van dierlijke bijproducten.

Hoe kan ik een allergische reactie, infectie of acute zwelling zoveel mogelijk voorkomen?

Raadpleeg bij iedere infectie een arts of neem contact met mij op.

Meestal ondervinden mensen geen problemen van hun tatoeage, maar soms ontstaat er een allergische reactie op de inkt, vooral op de kleur rood. Jeuk, zwelling (98%) en pijn (12%) zijn verreweg de meest aangegeven klachten.

Dermatoloog Sebastiaan van der Bent van de Tattoopoli AMC: “Met mijn collega’s analyseren we de klachten van onze patiënten en de risicofactoren bij deze allergische reacties. Het viel ons direct op dat in de helft van de gevallen de klachten niet direct na het zetten van de tatoeage ontstaan. Om precies te zijn, bij 51% begint de reactie pas op z’n vroegst een maand ná het zetten, meestal zelfs later. In een kwart van de gevallen ontstaat de allergie zelfs pas na langer dan een jaar, en soms pas na 7 jaar.” Direct zonlicht op de tatoeage zorgt voor verergering van de klachten bij 39% van de patiënten.

Hoe het komt dat de allergie vaak pas na een tijdje ontstaat, is nog onbekend. Ook zijn de arts-onderzoekers er nog niet achter wat de exacte oorzaak van de problemen met de rode tatoeage-inkt is. Van der Bent: “Tot dusver lijkt de allergische reactie voor te komen bij bijna alle verschillende soorten grote merken tatoeage-inkt. Voor een tatoeëerder is het dus ook niet te voorspellen of iemand een reactie krijgt of niet. We willen ons onderzoek uitbreiden zodat we de boosdoener in de rode tatoeage-inkt kunnen vinden. Als dat bekend is kunnen er eventueel nieuwe inkten worden gemaakt zonder dit bestanddeel.”

Omdat de kleur rood na de meeste behandelingen een allergische reactie kunnen veroorzaken zetten wij daarom geen tatoeages met rode inkten. Bij twijfel over inkt allergie: neem dan vooraf bij het zetten van uw tatoeage altijd contact op met een medisch specialist.

Hygiëne is bij het zetten van een tatoeage erg belangrijk. Tatoeëren gebeurt bij ons dan ook in een volledig steriele ruimte. Voor iedere klant die een tatoeage laat zetten bij gebruiken wij een nieuwe, steriel verpakte naald. Na het zetten van een tatoeage worden de naalden meteen weggegooid.

Er wordt door ons zorg gedragen dat de omstandigheden in onze tatoeage studio infectiegevaar zo klein mogelijk houdt. Het is echter aan jou om zorg te dragen voor een goede nazorg. Wij zorgen voor een tatoeage van goede kwaliteit en after care producten; de verzorging ervan ligt bij jezelf.

Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het optreden van infecties, problemen in de genezingsperiode of enig ander letsel na het zetten van de tatoeage.

GGD vergunning

Hygiëne is bij het zetten van een tatoeage erg belangrijk. Tatoeëren gebeurt bij ons dan ook in een volledig steriele ruimte. Voor iedere klant die een tatoeage laat zetten gebruik ik een nieuwe, steriel verpakte naald. Na het zetten van een tatoeage worden de naalden meteen weggegooid.

Het is in Nederland voor iedere tatoeage studio verplicht om in het bezit te zijn van een vergunning. Tatoeagestudio’s die in het bezit zijn van deze vergunning worden regelmatig gecontroleerd op hygiëne, apparatuur en werkwijze door de GGD.

Deze studio beschikt over een GGD vergunning, voor meer informatie over deze vergunning kijk op www.veiligtatoeeren.nl.

Tatoeage verwijderen met laser- en vloeistofbehandeling

De picosecond laser is een nieuwe, veilige laser voor het verwijderen van tatoeages. Met deze laser kunnen wij zelfs tatoeages die pas gezet zijn en permanente make-up verwijderen.

Bij de oude Yag Q-swiched lasers zijn er ongeveer 10 à 15 laserbehandelingen nodig om een tatoeage te verwijderen. Waardoor er sneller littekenweefsel zal ontstaan. Met de Picosecond laser zijn er minder behandelingen nodig en zit er gemiddeld 8 weken tussen de behandelingen. Daarnaast kunnen de meeste lasers niet alle kleuren verwijderen. Met de Picosecond kunnen wij alle kleuren behandelen.

Het verschil van de lasers  zit in de pulsbreedte of pulsduur. ( de snelheid waarmee je de pulsen of flitsen op de huid laat komen met de laser). Hoe korter deze pulsbreedte is, des te doeltreffender. De laser raakt minder licht kwijt waardoor het meer inktdeeltjes en pigmentvlekken kan verbrijzelen, hierdoor zullen ze makkelijk door het lichaam afgevoerd kunnen worden. Doordat de snelheid van het laseren wordt verkort resulteert dit in een gavere huid met minder behandelingen en aantasting van de omliggende huid. Deze laser is minder pijnlijk omdat er minder hitte tijdens de behandeling wordt omgezet. Bij de picosecond zit ook een cryobuis (verkoelingsbuis) die ervoor zorgt dat de huid tijdens het laseren wordt gekoeld.

Vloeistof tatoeage verwijderen:

In bijna alle gevallen kun je in de eerste behandeling alle kleuren verwijderen. In vergelijking met de laser-methode is het aantal behandelingen aanzienlijk lager. Kleine tatoeages (maximaal 16 vierkante cm) eisen meestal maar drie tot vier behandelingen, afhankelijk van de vorm van de tatoeage.

Tatoeage verwijderen met laserbehandeling

Ik werk met de picosecond laser. Met deze laser worden de beste resultaten behaald. De inkt van een tatoeage zit in de lederhuid (dermis) ingekapseld. De inkt wordt via de tatoeagenaald aangebracht (eerste afbeelding). Vervolgens geneest de huid, de inkt zit ingekapseld in de “dermis” op ongeveer 1,5 à 2mm diepte (tweede afbeelding). Het laserlicht gaat door de “epidermis” heen, en zal alleen de inkt verwarmen (derde afbeelding).

De zeer smalle laserbundel kan zich met veel precisie op de inkt richten. De pigmenten worden door de hitte gefragmenteerd, en het lichaam voert de losgeraakte inktdeeltjes zelf af via de normale wegen (urine). Deze laser kan alle kleuren inkt behandelen, zwart, rood, donkerblauw en donker oranje zijn gemakkelijk te behandelen. Kleuren als lichtpaars, licht groen en lichtblauw hebben meer behandelingen nodig. Deze laser werkt met een heel korte laserpuls van 2 tot 3 nanoseconden.

Tatoeage verwijderen met laser en verwijderingsvloeistof -SLEEUWITS TΔTOEΔGE & HUID VERBETERING
Tatoeage verwijderen met laser en verwijderingsvloeistof -SLEEUWITS TΔTOEΔGE & HUID VERBETERING

Oude Yag Q-swiched laser vs. Pico second laser

Er zijn gemiddeld 2 tot 9 behandelingen nodig om een tattoo geheel te laten verdwijnen. Tussen twee behandelingen zit altijd 4 tot 10 weken. Het lichaam heeft deze tijd nodig om geheel te herstellen. Het is totaal nutteloos om frequenter te behandelen want het lichaam moet de losgeraakte inktdeeltjes afvoeren, en dat heeft tijd nodig. Het is niet zo dat de tatoeage sneller verdwijnt als er sneller behandeld wordt. Sterker nog, de kans op pigmentatie en littekenweefsel wordt hierdoor aanzienlijk groter.

Bij de oude Yag Q-swiched lasers zijn er ongeveer 10 à 15 laserbehandelingen nodig om een tatoeage te verwijderen. Waardoor er sneller littekenweefsel zal ontstaan. Met de Picosecond laser zijn er minder behandelingen nodig en zit er gemiddeld 8 weken tussen de behandelingen. Daarnaast kunnen de meeste lasers niet alle kleuren verwijderen. Met de Picosecond kunnen wij alle kleuren behandelen.

Het verschil van de lasers  zit in de pulsbreedte of pulsduur. ( de snelheid waarmee je de pulsen of flitsen op de huid laat komen met de laser). Hoe korter deze pulsbreedte is, des te doeltreffender. De laser raakt minder licht kwijt waardoor het meer inktdeeltjes en pigmentvlekken kan verbrijzelen, hierdoor zullen ze makkelijk door het lichaam afgevoerd kunnen worden. Doordat de snelheid van het laseren wordt verkort resulteert dit in een gavere huid met minder behandelingen en aantasting van de omliggende huid. Deze laser is minder pijnlijk omdat er minder hitte tijdens de behandeling wordt omgezet. Bij de picosecond zit ook een cryobuis (verkoelingsbuis) die ervoor zorgt dat de huid tijdens het laseren wordt gekoeld.

Bijwerkingen TATOEAGE LASERBEHANDELING

Het verwijderen van een tattoo met deze laser techniek is in principe een heel veilige behandel methode, echter, er is altijd een kleine kans op bijwerkingen. Zo kan na de behandeling de behandelde plek langdurig rood blijven, tot ongeveer 7 dagen na de behandeling. Ook kan er jeuk ontstaan, dit gebeurt bij mensen met een overgevoeligheid voor de inkt. Door de behandeling komt deze nl weer in het lichaam. Verder is er een heel kleine kans op over- of onderpigmentatie, vooral wanneer de plek aan UV-straling is blootgesteld. Het branderige gevoel na een behandeling is niet fijn, maar wel gewenst, dit geeft de efficiëntie van de behandeling weer.

Na de behandeling TATOEAGE LASERBEHANDELING

Direct na de behandeling zal er op de tatoeage een witte waas te zien zijn, dit is “lasersnow”, een normale reactie van de huid. Deze trekt na een aantal minuten weg. Er zal er een lichte zwelling optreden. De te behandelen plaats zal na de behandeling gekoeld worden door middel van coolpacks. Dit haalt de zwelling en het branderige gevoel weg. Na de behandeling zal er een brandzalf aangebracht worden, deze krijgt u ook mee naar huis. Na de behandeling is twee weken géén zonnebank en zonnebaden mogelijk! Ook is het gewenst dat de huid niet te bruin is. Smeren met een “sunblock” is aan te raden, deze is bij ons verkrijgbaar. Wanneer de tattoo verdwenen is zal het resultaat blijvend zijn.

Wanneer mag ik niet worden behandeld met de laser verwijdering?

Bij ons moet u minimaal 18 jaar oud zijn. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan zal u de behandeling moeten uitstellen. Ook als u zongebruind bent, raden we u aan om te wachten in verband met mogelijke pigmentverschuivingen.