Tatoeage met as: een herinnering voor altijd

Het zetten van een herinneringstattoo is een emotioneel proces en heel persoonlijk. Voor veel mensen is het ook een stukje verwerking en afsluiting. Tijdens het zetten van de tatoeage komen vaak herinneringen en anekdotes aan een dierbare voorbij. Als mensen het eindresultaat zien in de spiegel komen er veel emoties los. Ze zijn blij en dragen de tattoo met trots. Bij het zetten van een tatoeage is het handig van tevoren te bedenken waar je deze precies wil en hoe groot. Daarnaast is het belangrijk om af te wegen of je de tattoo op een plek wil hebben die altijd zichtbaar voor je is.

Allereerst zal een tatoeëerder de as verhitten, zodat deze zo schoon mogelijk is. Vaak wordt de as daarna ook nog even door een zeef gehaald. De as zal vervolgens gemengd worden met de inkt. Hiermee zal uiteindelijk de tatoeage gezet worden. Omdat het best een proces is, zal er wel een paar dagen overheen gaan voordat je de tatoeage met as daadwerkelijk kunt laten zetten. Maak je overigens geen zorgen over de as die overblijft. Een tatoeëerder gebruikt over het algemeen in totaal ongeveer één kubieke centimeter aan as. Zo heb je nog genoeg over om bijvoorbeeld uit te strooien of te bewaren in een urn. Het gaat om een hele kleine hoeveelheid as die wordt vermengd met de inkt. Voor veel mensen is het symbolisch, ze dragen een stukje van hun dierbare met zich mee.

Ondanks dat het een heel mooi en persoonlijk gebaar is, willen we je wel wijzen op de risico’s die hieraan vastkleven. Tatoeagepigment moet officieel namelijk volledig steriel zijn. De as van iemand die overleden is, is simpelweg niet 100% steriel. Dat is ook de reden dat de tatoeëerder het van te voren nog even goed verhit. Ook kan het zo zijn dat as zware metalen bevat. Dit houdt in dat er kankerverwekkende stoffen in zouden kunnen zitten. Voordat je een tatoeage met as van je geliefde laat zetten, zal je dan ook altijd een contract moeten tekenen. Hierin staat dat je zelf aansprakelijk bent, mocht het misgaan.

Sommige mensen laten voor het eerst een tatoeage zetten en zijn nog nooit een tattooshop binnen geweest. Het is belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen. Het is een grote eer voor een tatoeëerder om een herinneringstatoeage te mogen zetten.