Micro haar pigmentatie wordt ook wel eens een haar tatoeage genoemd. De behandeling wordt uitgevoerd om optisch een vollere haardos te krijgen of om een stoere shaven look te creëren. Een haar tatoeage wordt aangebracht met permanente pigmenten die het effect van natuurlijke haarstoppels hebben. De behandeling kan worden toegepast bij een grote groep mensen en is minder kostbaar dan bijvoorbeeld een haartransplantatie. Ook als je door vergevorderde kaalheid niet in aanmerking komt voor een haartransplantatie, biedt een haar tatoeage vaak wel een oplossing. Het is bovendien een veilige cosmetische ingreep met een relatief korte herstelperiode. De eerste resultaten zijn direct na de behandeling zichtbaar.

Je kunt de techniek vergelijken met die van een gewone tatoeage. Het is mede daarom dat micro haar pigmentatie ook wel haar tatoeage wordt genoemd. Bij een MHP-behandeling zijn de naalden die gebruikt worden een stuk fijner dan bij een gewone tatoeage het geval is. De pigmenten die met het apparaat worden aangebracht zijn daarom erg fijn en nauwelijks van echte stoppels te onderscheiden. Een haar tatoeage kan op verschillende hoofdzones worden aangebracht. Hierdoor kan de behandelduur variëren tussen 2 en 8 uur. Er zijn doorgaans 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Micro haar pigmentatie is een veilige, niet chirurgische behandeling die direct zichtbare resultaten geeft. Na de eerste behandelsessie kunnen de kleuren wat vaag lijken. Je ziet de kleur verbeteren in de week na de MHP-behandeling. Het is mogelijk dat door het huidherstel een gedeelte van het aangebrachte pigment wordt afgestoten. Na een aantal weken vindt een tweede behandelsessie plaats. Bij de meeste mannen en vrouwen wordt het eindresultaat dan al goed zichtbaar. Een derde behandeling is vaak bedoeld als touch-up. Micro haar pigmentatie is geschikt voor een grote groep mannen en vrouwen die om uiteenlopende redenen te maken hebben met ongewenst haarverlies. Een haar tatoeage camoufleert op efficiënte wijze littekens, kale plekken, dunner wordend haar en een volledig kaal hoofd. Patiënten die lijden aan alopecia areata en vergevorderde alopecia androgenetica, kunnen behandeld worden met micro haar pigmentatie.

Bij het plaatsen van een tatoeage wordt andere inkt gebruikt. Deze kleuren zijn heel anders van samenstelling en hebben geen u.v. protector. Je kan er permanente versiering mee op het lichaam tatoeëren, maar deze inkt kan NOOIT gebruikt worden voor de micro haar pigmentatie techniek. De kleuren die gebruikt worden voor micro haar pigmentatie zijn dus speciaal samengesteld voor deze techniek en behandelingen. Deze inkt kan en wordt dus ook niet gebruikt voor andere behandelingen.

De behandelduur is lang. Zeker als je niet ‘zoveel hebt’ met naalden kan je opzien tegen een micro haar pigmentatie behandeling. In uitzonderlijke gevallen blijft het pigment niet goed zitten. Geadviseerd kan worden om voorafgaand aan de daadwerkelijke behandeling een proefstukje te laten aanbrengen. Zo kan gekeken worden hoe de huid reageert op het pigment. Overleg je voornemen tot een haar tatoeage altijd met een behandelend arts. Voorafgaand aan de behandeling vindt een intakegesprek plaats, waarin een ervaren MHP-specialist eveneens naar je geschiktheid kijkt.

Voorbeeld: haar tatoeage