Geschiedenis van de tattoo

De tatoeage wordt steeds populairder in Nederland. Ze worden ook steeds meer geaccepteerd; er wordt niet meer raar opgekeken als mensen er een hebben of er een willen. Bij ons juichen wij deze ontwikkeling toe. Tatoeages zijn mooi en voor iedereen. Wij willen je dan ook zo goed mogelijk informeren en begeleiden bij het maken van een goede keuze.

Wat is een tatoeage?

De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Bij tatoeages wordt er in de lederhuid een kleurstof aangebracht. Hierdoor ontstaat er een permanente kleurverandering. Dit noemen wij een tattoo of tatoeage.

Hoelang bestaat de tatoeage al?

Al sinds mensenheugenis wordt er getatoeëerd. Vroeger werd er als verwerking van een rouwproces as in zelfgemaakte wonden gewreven, zodat de koolstofdeeltjes achterbleven. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er al 12.000 jaar voor Christus deze methode werd toegepast. Later werd er met behulp van een naald of scherp voorwerp, zoals een doorn gaatjes in de huid geprikt en een onoplosbaar pigment in de huid gewreven, dit gebeurde ongeveer 8.000 jaar voor Christus. In oude legendes spreekt men over Goden die de tattoo kunst aan de mensheid geschonken hebben. Daarom is de tattoo kunst aanschouwt als een heilig ritueel wat in verbinding staat met de geest van elke persoon. De tatoeëerders hadden een sociaal hoge positie in de samenleving, ze spraken met personen, konden hen diep doorgronden om hun individuele behoeftes te kennen.

Het waren geen eenvoudige afbeeldingen die men tatoeëerde, echter oude symbolen. Elk in verbinding met de positieve waardes van het leven zoals liefde, moed, kracht, familie en vrede zodat elke tattoo als een soort totem fungeerde om de waardes van de voorgeschiedenis van elk persoon aan te trekken. De oudste tot dusver gevonden tatoeages, komen van een 5300 jaar geleden overleden man. Het lijk van deze man werd in de Alpen gevonden, in een gletsjer. Deze 45 jarige man had meer dan 50 verschillende tatoeages. Door de uitzonderlijke kou bleven het lichaam en de tatoeages van deze man bewaard.

Ook op de huid van 4000 jaar oude Egyptische mummies zijn ruwe tatoeëringen gevonden. Ook in het oude Japan en Griekenland werden mannen getatoeërd als teken van moed en adel, later werd tattoo’s gebruikt om misdadigers en slaven te identificeren.Tattoeëren werd zeer veel toegepast in Polynesië, Micronesië, India, Burma en Japan. In juli 1769 schreef kapitein James Cook na zijn eerste reis naar Polynesië over mensen die hun lichaam beschilderden. Zij noemde deze methode ‘tattow’.

Het Engelse woord ‘tattoo’ is afkomstig van het Tahitiaanse woord ‘tatu’ dat merken betekent. Na de zeereizen van kapitein Cook werd ook het tatoeëren onder zeelieden populair. Het werd een bewijs van avonturen in verre landen en van wat ze allemall hadden meegemaakt. Ook hadden de zeelieden aparte symbolen om belangerijke gebeurtenissen vast te leggen. Zo kreeg je een zwaluw op je borst als je 5.000 mijl had afgelegd. Na 10.000 kreeg je er een tweede bij op de andere borst. Als je de evenaar had gepasseerd kreeg je een Neptunes op je been, en voor de veiligheid kreeg je ook een varken op de ene voet en een haan op de andere, een soort talisman tegen verdrinking. Een draak was het bewijs dat je de datum grens had overschreden, en als je in Hawaii was geweest (of dit wilde laten geloven) had je een hoelameisje op je arm dat kon dansen.

Tot 1880 werden de tattoo’s met de hand opgebracht. Samuel F. O’Reilly ontwikkelde in dat jaar de eerste electrische tatoeeërmachine waarmee een groot aantal steken per minuut kon worden gemaakt. Zijn neef Tom Riley in Engeland verbeterde en patenteerde deze machine. De eerste vermelde tattoo artiest in Amerika was Martin Hildebrandt, hij ‘claimde’ dat hij de eerste tattoo studio had, geopend in 1846. En dat hij duizenden soldaten en zeelieden had getatoeeërd tijdens de burgeroorlog.

Waarom nemen/namen mensen een tatoeage?

Van oudsher zijn er veel verschillende redenen om een tatoeage te zetten. Een tattoo kan praktisch zijn, maar ook een sociale, spirituele, symbolische of esthetische functie hebben.

Praktisch

In het algemeen worden tatoeages niet om praktische redenen gezet. Toch was de vroegste functie van het tatoeëren waarschijnlijk het camoufleren van het ongeklede lichaam tijdens de jacht. Door de verkleuring van de huid vielen de jagers minder op in hun omgeving en konden ze succesvoller zijn in het jagen.

Sociaal

Een van de bekendste functies voor een tattoo is de sociale functie. Bij stamculturen werden ze gebruikt om aan te geven bij welke stam iemand hoorde en welke positie hij of zij innam binnen deze stam. De stamleden kregen hun tattoo in de pubertijd als overgangsritueel van kind naar volwassene. Wie het pijnlijke proces vol kon houden, was een waardig lid van de stam. Jongens waren dan geschikt als jagers en strijders, en meisjes konden de pijn van een bevalling aan.

Spiritueel en symbolisch

Een van de voornaamste redenen waarom tatoeages worden gezet is vanwege hun spirituele of symbolische betekenis. Zo geloofden de Indianen dat tattoos hen bovennatuurlijke krachten gaven. Ze tatoeëerden de afbeeldingen van een dier, object, mythisch wezen of een god en hoopten diens krachten over te nemen. Tatoeages werden ook gebruikt om de drager te beschermen tegen bepaalde ziekten of om deze te helpen genezen. Zo leed Ötzi vermoedelijk aan artrose en had hij om die reden tatoeages op zijn gewrichten staan.

De tattoo kunst kun je ook in deze tijd aanschouwen als een ritueel die helpt om jezelf beter te leren kennen, te begrijpen en welke prioriteiten in het leven zijn. Om inzicht te krijgen en een nieuw innerlijk concept te bewerkstelligen. Een tattoo kun je aanschouwen als een werktuig dat de mogelijkheid biedt je te verbinden met je diepere zelf en transmuteren. Om deze reden is het zeer belangrijk om het proces bewust en individueel te beleven door vertrouwen, samenwerken en uitbeelden van tatoeages en het voorouderlijke erfgoed van de mensheid. De tatoeage weerspiegelt de ommekeer, de ommekeer brengt nieuwe gedachten mee en de nieuwe gedachten creëren een nieuwe toekomstige realiteit.

Esthetisch

Uiteraard moet de drager van de tatoeage deze mooi vinden. Dit kan echter simpelweg ook de enige reden zijn om voor een tattoo te kiezen. Er wordt door die persoon geen symbolische betekenis aan het ontwerp meegegeven. De tatoeage wordt dan als een sieraad voor het lichaam beschouwd. Wat men mooi vindt is per persoon verschillend. De één kiest een bloem en de ander een schedel. Zolang jij het mooi vindt, is het geen foute tattoo.

Sommige mensen hebben wel een extra reden om een tatoeage zonder symbolische betekenis te laten zetten. Littekens, brandwonden of wijnvlekken kunnen namelijk door middel van tatoeages minder opvallend worden gemaakt.

Tot slot

Tatoeages hebben een rijke geschiedenis, met zowel pieken als dalen. Het is mooi dat het in Nederland steeds toegankelijker wordt. Wat jouw reden ook is, wij helpen we je graag de tatoeage uit te zoeken die bij jou past. We nodigen je uit om eens rond te kijken op onze site en de artikelen te lezen. Zo kom je meer te weten over de verschillende soorten tatoeages en vind je veel voorbeelden om je te inspireren.